Asien

Indien

De många språken ställde till enorma problem och trots motstånd blev engelska kommunikationsspråket. De stora tidningarna ges ut även på engelska och läses i hela landet.

Kina

Över 300 elever dog när Xinjian-skolan i Dujiangyan rasade samman. Föräldrar till de döda barnen hävdade att byggnaden hade alldeles för svag konstruktion. I ett reportage berättar föräldrar hur de tvingats att skriva under papper på att skolhuset inte hade några konstruktionsfel. Några föräldrar lyckade ta sig in i myndigheten som bevarade den ursprungliga byggritningen. När de jämförde det var det klart att skolan var ett fuskbygge. Föräldrarna anmälde detta, men greps själva.

Burma

När det händer någon uppmärksammad händelse så riktas media på landet och dess odemokratiska styre. Men sedan kan det gå lång tid utan någon rapportering och åtgärder och människornas liv förändras inte. Det finns flera exempel på när landets situation uppmärksammades: 2007 demonstrerade över 100 000 människor i Burma för demokratiska rättigheter. Obeväpnade buddhistmunkar slogs blodiga och arresterades av militären. En filmare som kallade sig “Joshua” spred videoklippet på internet. Ett annat exempel är när Bloggaren Zarganar dömdes till 59 års fängelse för att ha skämtat om landets styre.

Nordkorea

Ledaren av Nordkorea Kim II Sung förstod tidigt att medierna kunde användas för att få ut propaganda. Det som spreds i landets tidningar var till diktatorns favör. Nordkorea har drabbats av flera hungerkatastrofer för befolkningen. Trots det satsar landet mycket resurser på militär upprustning. Men medierna har bara publicerat positiva nyheter om det egna landet. Mycket av den information om befolkningens misär som nått ut till omvärlden har smugglats av journalister som arbetat i hemlighet. Syftet med medierna har varit att bibehålla diktaturen.