Italien

Det offentliga televisionsbolaget RAI hade monopol på all nationell TV-sändning i landet från starten 1954. Italienarna var på 1970-talet tidiga med att tillåta privat lokal TV i kabelnäten och RAI förlorade monopolet 1976.

Silvio Berlusconi är en italiensk finansman, mediamogul, bottsling och politiker. Han startade partiet Forza Italia 1993. Han äger även det italienska fotbollslaget AC MILAN. Genom mediakonglomeratet Mediaset organiserar Berlusconi tre rikstäckande TV-kanaler, vilka han startade som privat lokal-TV på 1980-talet.

1994-1995, 2001-2006, 2008-2011 har han varit Italiens premiärminister. Han har använt sig av kampanjer i sina TV-kanaler för att komma till makten och driva sin politik.

År 2012 dömdes Berlusconi till 4 års fängelse pågrund av skattebrott. Om Silvio Berlusconi så finns det mer mot argument jämfört med för. Åklagarna i Milano hatar honom av ideologiska skäl. Han anklagades för att placera pengarna i svarta fonder i utlandet. Han har även givit mutor över en halv miljon dollar. Genom sitt parti har Berlusconi ändrat flera lagar för att omöjliggöra rättproceser mot sig själv.

Granskningar av den organiserade brottsligheten maffian i Italien är fortfarande farliga. Författaren Robert Saviano lever under dödshotet.