I Norden

Danmark

Danmark har en lång och betydelsefull tidningstradition. Den började under 1749 när Danmarks äldsta dagstidning startades, den heter Berlingske Tidende. 1877 kom en annan stor händelse i den danska tidnings historien när Carl Aller med sin fru startade tidningen Aller, Aller är också ett företag som är Danmarks största. Den äger flera olika tidningar och finns i Sverige med. De tidningar som företaget har i Sverige är bland annat: se och hör, Café, Skåne med mera.

Television i Danmark hade officiell start för sändning av television 1954, då Danmarks Radio (DR) började sända. DR hade monopol på TV-sändningar ända fram till 1980-talet. I oktober 1988 etablerades den rikstäckande reklamkanalen TV2. Samma år kom TV3 i skandinavisk version. En annan stor TV-kanal är Kanal 5 och systerstationen Kanal 4, som båda ägs av SBS.

Den danska TV- och radiolicensen bestäms av Folketinget för fyra år i taget. Huvuddelen går till Danmarks Radio, medan danska TV2 får en mindre del, något som lett till en del kritik, eftersom den är reklamfinansierad.

Kopenhamn Danmark, Johannes Jansson (1)