av Tobias Tingvall och Viktor Lidman

Sambandet som finns mellan medier och författning i USA!

Medier har påverkat USA väldigt mycket! Det fria ordet, som lagstadgades i oavhängighetsförklaringen 4 juli 1776, har gjort USA till vad det är idag. En av nationens fäder - Benjamin Franklin, var en publicist och var med och skrev oavhängighetsförklaringen. Han hade ett eget tryckeri där han tryckte tidningen The Pennsylvania Gazette, som han använde för att få ut sina åsikter angående reformer han ansåg nödvändiga. Benjamin Franklin finns med på 100-dollarsedeln.

Walter Lippmann, född 1889, var under sin samtid en av New Yorks mera kända journalister. Han gav ut en bok som heter Public Opinion år 1922, som blev viktig för synen på medier. Han myntade bla begreppet stereotyp. Han definierade begreppet stereotyp som "den bild (av världen) som människan har i huvudet" .

Pulitzerpriset

Instiftades år 1917 till minne av journalisten och tidningsmannen Joseph Pulitzer. Det är den mest prestigefyllda nationella utmärkelsen i USA och även internationellt inom bl.a undersökande journalistik. Pulitzer

Amerikanska mediemoguler

Robert Edward "Ted" Turner III, född 1938. Han är grundare av CNN som är den första kanalen att sända nyheter 24 timmar om dygnet. Han är även ägare för baseball-laget Atlanta Braves. Turner var den som tog initiativet att väcka intresset för proffesionell wrestling med tanke på att han själv ägde en av de mer älskade företagen som drev wrestlingen till en ny nivå. World Championship wrestling (WCW)

Rupert Murdoch, född 1931 i Australien, är en australisk-amerikansk entreprenör, tidningsman och miljardär. Han bor sedan 1974 i New York och är amerikansk medborgare sedan 1985. Han är bla grundare, huvudägare och VD för News Corporation, ett av världens mest inflytelserika mediaföretag, som bla ägt/äger Twentieth Century Fox och Wall Street Journal.

Murdoch är konservativ och ledarsidorna på hans tidningar är mycket USA- och Israelvänliga. Ledarsidorna på alla 175 tidningar som kontrolleras av Murdoch stödde en invasion av Irak månaderna innan kriget inleddes 2003. Han har även anklagats för att censurera sina egna tidningar gällande Israel.